Veľká noc

2. 4. 2008

Článok napísal Peter, reakcie - Bosá Noha a ja

Středa, 04 duben 2007

Veľká noc je najstarším, najvýznamnejším kresťanským sviatkom, počas ktorého si kresťania pripomínajú umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista. Termín Veľkej noci nie je stály, každoročne sa mení. Veľká noc pripadá na prvú nedeľu po prvom jarnom splne mesiaca - po 21. marci. Má však ustálený deň na oslavu - nedeľu - pretože Ježiš Kristus vstal z mŕtvych podľa svedectva apoštolov prvý deň po sobote.

Veľkonočný - tichý týždeň trvá od Kvetnej nedele po Bielu sobotu, počas ktorého si cirkev zvlášť intenzívne pripomína pamätné dni utrpenia a smrti Ježiša Krista. Ich vážnosť pripomína čierne chrámové rúcho.

Kvetná nedeľa

Kvetnou nedeľou vstupujeme do veľkého týždňa, veľkého na najdôležitejšie udalosti spásy. Počas KvetnejActive Image nedele si pripomíname vstup Ježiša do Jeruzalema, aby tu oslávil veľkonočné sviatky. Slávnosť veľkonočného baránka sa vtedy mohla konať jedine v Jeruzaleme - hlavnom meste židov. Zástupy nadšene vítali Ježiša a pod nohy mu hádzali palmové ratolesti (Ján 12,13), preto má táto nedeľa pôvodne názov Palmarum t.j. nedeľa paliem. Pomenovanie Kvetná nedeľa pravdepodobne vzniklo u nás podľa toho, že u nás palmy nerastú a významné osobnosti sa vítajú kvetmi. Snáď aj podľa toho, že tento deň spadá do skorého jarného obdobia, kedy sa objavujú prvé kvety. Na Kvetnú nedeľu, Zelený štvrtok a Veľký piatok sa na službách Božích čítajú a spievajú pašie.

Zelený štvrtok

Pomenovaný je pravdepodobne podľa zelene v Getsemanskej záhrade, kde sa Pán Ježiš modlil a bol zatknutý vojakmi. Hlavným dôvodom svätenia tohto dňa je ustanovenie Večere Pánovej Pánom Ježišom Kristom.

Veľký piatok

Kresťania si na Veľký piatok pripomínajú potupnú smrť Ježiša Krista na kríži. Evanjelici ho považujú za Active Imagenajvýznamnejší sviatok, pretože Syn Boží dokončil dielo vykúpenia sveta. Ježiš Kristus bol ukrižovaný na vrchu Golgota za cisára Tibéria a Pontského Piláta. V rímsko-katolíckych chrámoch sa v tento deň neslúži omša, oltáre sú bez chrámového rúcha, bez kríža aj svietnikov. Na niektorých miestach sa nezvoní, len rapká od štvrtku do soboty večera. Na evanjelických službách Božích sa čítajú a spievajú pašie, prisluhuje sa Večera Pánova. Zachováva sa pôst - nejedáva sa mäso.

Biela sobota

Ježiš bol pochovaný do hrobu. V sobotu sa v chrámoch nekonajú služby Božie. Len večer bývajú v niektorých cirkevných zboroch služby Božie, ktoré sa začínajú v pôstnom duchu a končia sa už radosťou z Pánovho vzkriesenia. Sobota je prípravným dňom pred veľkonočnými sviatkami. Katolícka cirkev slávi vigíliu už ako radostnú slávnosť vzkriesenia a znovu sa rozozvučia zvony, ktoré od štvrtku večera nezvonili.

Veľkonočná nedeľa

Každý rok na jar sa odohráva zápas života so smrťou. Zo zamrznutej zeme vyrastá tráva, rozkvitá zasnežená lúka, na zamrznutom strome vypučia listy... Raz na jar pred 2 000 rokmi na Veľkú noc sa však odohral aj iný zápas so smrťou. Veľká noc nie je len sviatkom jari. Ježiš Kristus, ktorý bol mŕtvy, prekonal smrť a vstal k novému životu. Neostal v hrobe, pretože Ho Boh vzkriesil. Po Jeho smrti Ho stovky ľudí opäť videli živého. Mnohí s Ním hovorili, dotýkali sa Ho a dokonca s Ním jedli a pili. Ježiš Kristus nebol obyčajným človekom, ale bol Božím Synom. "Pán sa rozhodol, že z lásky k nám sám pôjde našou cestou"- povedal sv. Augustín . Ježišovo vzkriesenie dáva jedinečnú nádej na večný život každému, kto v Neho uverí. Nádej na život, proti ktorému je smrť už navždy bezmocná. "Veru, veru hovorím vám: Kto počúva moje slovo a verí Tomu, ktorý ma poslal, má večný život a nejde na súd, ale prešiel zo smrti do života". (Jánovo evanjelium 5, 24) "Ja som vzkriesenie a život, kto verí vo mňa, bude žiť, aj keď umrie." (Ev. Jána 11, 25)

Veľkonočný pondelok

Typické veľkonočné zvyky - oblievanie vodou, šibanie prútikmi, maľovanie veľkonočných vajíčok, rozdávanie čokoládových zajačikov a kuriatok - nemajú kresťanský pôvod. Často sa stáva, že odsúvajú pravú podstatu veľkonočného pondelka do úzadia.

1. 22-03-2008 14:12

Jezismaria !!!

Pamatam na casy, ked sa 7.novembra (VOSR) hovorilo, ze dnes neotvaraj ani kredenc, lebo aj odtial na teba vyskoci Lenin. (Radio a TV sa toho dna skutocne nedalo pocuvat). Po prevrate ale nastali casy, ze cez Vianoce a Velku Noc tiez prakticky nemozno pustit ziadne radio alebo TV-stanicu, aby na mna nevyskocil isty Jezis K. a niekedy sa to skutocne neda pocuvat a pozerat ... Dufal som, ze radio Rogy sa tomuto trendu klanania vladnucej ideologii vyhne ... Nevyhlo ... Namiesto spomenutia sviatkov jari, ked by mala koncit zima a prist teplo s postupnym odhalovanim peknych telesnych proporcii, skrytych doteraz pod kabatmi, sa tu objavil clanok, v ktorom sa len pochlebuje jednej mocnej ideologii, ktora toho hlavne v oblasti slobody ludskej sexuality ludstvu prakticky nic nedala, ale zato strasne vela vzala a pokrivila vyvoj vyse 70 ludskych generacii v takzvanej "civilizovanej" spolocnosti ...

Sorry ... :upset

Bosa Noha

2. 25-03-2008 12:36

To nebolo pekne

Bosa Noha, tvoje prispevky sa mi vacsinou pacia, ale tento krat mam k nej jednu poznamku.

Kto ma pozna, ten vie, ze moje ostre slova proti cirkvam neschovavam do gati a na nete sa najde viac mojich clankov, ktore ostro kritizuju cirkev. Nemam nic proti Bohu, ani proti viere (skor naopak), ale o cirkvach mam svoj nazor. A ze preco som sa potom rozhodol zverejnit tento clanok? To je uplne jednoduche. Ci chceme, ci nie nasa minulost, huistoria...su uzko prepojene aj s cirkvou. Vela dnesnych sviatkov sa vyvinulo z tradicnych cirkevnych sviatkov. Vela ludi (hlavne mladsieho vydania) uz o tychto sviatkoch nevedia nic. Poznaju len Velkonocneho zajaca a cokoladove vajicko. Podla teba toto je lepsie?

Uz nehovoriac o tom, ze velke percento teplej komunity tvoria veriaci chlapci a dievcata, ktori pravidelne chodia do kostola a pre ktorych je tiez TOTO radio.

Urcite nic by som nenapisal, keby si okomentoval Pastierky list katolikov, alebo keby si priniesol spravu o homofobnosti v kostoloch. Ale to, ze si komentoval clanok, ktory len vysvetloval krestansku stranku Velkej noci z pohladu minulosti...ma trosku sklamalo.

Peter

3. 02-04-2008 17:53

Sice uz "po funuse", ale predsa jedna reakcia... aby sme sa kamsi posunuli...

Sice je dnes Velka noc krestanskym sviatkom, ale nesuhlasim s Petrovou vetou "Vela dnesnych sviatkov sa vyvinulo z tradicnych cirkevnych sviatkov." Prave naopak...

Povodne sviatky jari (pohanske, i ked toto slovo prerobili krestania za starocia na cosi negativne-znejuce) vykradla cirkev a urobila z nich svoj vlastny sviatok - tak ako v pripade Vianoc, Vsechsvatych atd...

Nemam nic proti osobnej viere kohokolvek, nebudem ju urazat, ale co urazam je kazde monoteisticke nabozenstvo a prislusnu cirkev. Paradox? Najma ta nasa lokalna za dve tisicrocia vykradala a vyvrazdovala co a koho sa da. Hlasit sa k tomu (a odkazovat sa na ospravedlnenia sa cirkvi) len preto aby sme sa zapacili heterosexualnej krestanskej vacsine a ukazali aki sme "normalni" je ako hlasit sa k hocktoremu inemu smutnemu -izmu. Ako vsetci vieme, Novy zakon je subor listov a komentarov ucenikov - co kazdy z nich tvrdi ze sa stalo. Je poznamenany nespoctom prekladov a bezskrupuloznych uprav oficialnou mocou - prepisovalo so co sa dalo, aby sa to co najlepsie dalo pouzit. Len naivny paranoik dnes moze verit, ze Biblia je nieco, co pochadza od Boha. Je to kniha pisana perom cloveka - a nesie mnohe stopy ludsky obmedzeneho uvazovania.

Ale aby som nezasiel do metafyziky - krestanstvo ako salat cudzich mysterii a legiend bolo proti srsti vladcom a myslitelom doby svojho vzniku, ale aj prostym ludom - preto muselo vstrebat dovtedy zauzivane ritualy a viery za svoje a premenit stare bozstva na Marie, Jezisov, a tucty svatych... ktore vyznavame dnes. Inak by sa nikdy neujalo.

Takze bolo by skor pekne pripomenut (na zaciatok staci aj tolko) ze Velka noc je pohansky sviatok (ktory ma aj svoje slovanske specifika, aj spolocne crty s inymi etnickymi mytmi), ma krasne presahy v zmysle umiestnenia cloveka v prirode, jeho napojenie na prirodzene cykly, ba dokonca i sexualitu (nech sa nehnevaju, ale korbace, vajicka a polievanie vodou...?). Nie tahat nas naspat ku vyrobenej krestanskej dogme, ktora rada tvrdi, ze pred nou nebolo nic len tma a ze je navysost povodna.

Myslim, ze Boh stvoril teplych inych (so vsetkymi tazkostami) ako dar - dal im sancu mysliet inak, nie v stereotypoch (a tymto odlisnym myslenim pomoct aj vacsine, ktora rada sklzava do davovej hysterie a uniformity). Tak sa tak krcovito nesnazme byt "rovnako dobri krestania ako ostatni".

To obzvlast plati na Slovensku, kde ako vidime aj dnes, kazdeho zvihnuteho prstu a "no no no" zo strany KBS sa boja aj legalne zvoleni politici. Pomaly sme ako v Irane, kde na vrchole pyramidy sedi Supreme Leader :?

Na Slovensku kde si stale musime vo vztahu k nabozenstvu brat servitku pre usta, aby sme nahodou neboli oznaceni za extremistu. "Hanobenie nabozenstva" je velmi nebezpecny pojem, ktory sa stale vyuziva, moze mi zbranit napriklad prejavit nazor "ze krestnastvo/islam/judiazmus je povodcom mnoheho zla" - a tymto by sme sa mali zaoberat omnoho viac nez pisat o krestanskej symbolike, ktora nie je ani povodna. Ulohu propagatora cirkvi cirkev zastupuje celkom dobre sama.

Tym nevravim, ze nie su tepli krestania :upset a ze by sme sa mali sustredit na to, aky sme sexi a kde sa ist zabavit. Tepli potrebuju duchovno ako sol, bohuzial mnohi siahaju hned po prvom co sa ponuka a tvari sa ako duchovne - po krestanstve.

Trochu viac odvahy! :grin

S dobrym umyslom

Vas Palo :)

4. 13-05-2008 14:22

Mily Palo, dobre si to povedal ...

Pre mna bola odjakziva Velka noc sviatkami prichadzajucej jari, cokoladovych vajicok a obrazkov roztomilych velkonocnych zajacikov, pistiacich uchichtanych spoluziacok a roznych striekacich pomocok, rodinnych navstev... Ziadneho Jezisa alebo Boha som do nich miesat nepotreboval, to by mi len radost pokazilo. Peter je zjavne obetou jednej famy, ze to zli komunisti vymazali z Velkej noci Jezisa a urobili z toho len svetsky sviatok. Je to paradox, ale prave vdaka tomu suboju "cervenych sudruhov" s cirkvou bol Velkej noci do znacnej miery prinavrateny povodny zmysel (aj ked neviem, ci v starych "pohanskych" casoch pri tom bolo tolko alkoholu ...).

Bosa Noha